Zakelijk vloggen en vloggen tijdens een crisis
Steeds meer gaan mensen filmen tijdens een crisis. Zo sprak de burgemeester van Utrecht vorig jaar de stad toe in een video, opgenomen met de smartphone. De burgemeester van Den Haag kondigde juist in een vlog haar aftreden aan.
Wat zijn de valkuilen bij het filmen van een crisis situatie en hoe moet je dit aanpakken?
Een vlog dat wordt opgenomen met een smartphone moet authentiek zijn, maar niet knullig. Het publiek wil graag ‘echte’ mensen zien. Video’s die door bestuurders zelf zijn opgenomen, komen menselijker over en scoren daarom sneller. Bestuurders en CEO’s laten zich echter nog vaak interviewen in een gecontroleerde omgeving voor grote camera’s en in professionele studio’s. Het publiek kijkt hier tegenwoordig dwars doorheen.
Regie pakken met de smartphone
Wachten tot de traditionele cameraploeg komt om een verhaal of crisis naar buiten te brengen, is dus niet meer van deze tijd. Ook een commercieel verhaal, verpakt in een corporate story wordt niet meer geloofwaardig gevonden. We willen transparantie en betrokkenheid van mensen van vlees en bloed.
Steeds vaker nemen organisaties de regie in handen met een camera die je altijd bij je hebt, namelijk je eigen smartphone.
Utrechtse burgemeester maakt video tijdens aanslag
Een goed voorbeeld is de Utrechtse Burgemeester. Utrecht zit op slot, getroffen door een aanslag. Niemand mag de stad in of uit. Een crisis waarbij de burgemeester zijn inwoners toespreekt met een eigen opgenomen filmpje. Die avond werd zijn toespraak in alle journaals over genomen.
Vlogs in co-creatie
Minister Hugo de Jonge laat regelmatig in vlogs zien waar hij mee bezig is. Alleen de introductie filmt hij zelf, de rest wordt door anderen gefilmd of uit televisieprogramma’s gehaald. Het ziet er authentiek uit en is een mooie voorbeeld van co-creatie. Video’s zijn vaak het meest interessant als er vanuit meerdere oogpunten gefilmd en verteld wordt.
Extern vloggen kan risicovol zijn
Zodra je extern gaan vloggen, loop je risico’s. Het overkwam Pauline Krikke die als burgemeester haar aftreden bekendmaakte met een smartphone-video.
De Valkuilen
- De verkeerde volgorde hanteren. Het is Krikke kwalijk genomen dat ze de indruk wekte de gemeenteraad te ontlopen. De manier waarop ze zich presenteert, zacht pratend en met haar kin omhoog, komt niet echt goed over bij de kijker.
- De beeldcompositie is niet sterk. De achtergrond is nietszeggend. Een herkenbare plek in het gemeentehuis zou bijvoorbeeld sterker overgekomen zijn.
Als politicus is het belangrijk eerst verantwoording af te leggen aan de gemeenteraad en direct daarna de pers te woord te staan. Pas daarna maak je een video met je eigen verhaal. Eerder opnemen is niet erg, maar eerder publiceren wel.
Als ondernemer kun je jouw klanten ook meenemen tijdens een vlog. Hierbij een aantal tips:
- Gebruik goed licht, daglicht, dus buiten is vaak het beste licht.
- Kijk goed in de lens en stel een raster in op 1/3.
- Kies een rustige achtergrond of een achtergrond die het verhaal versterkt.
- Zorg ervoor dat je zo puur mogelijk filmt. De leuke en minder leuke momenten.
- Belangrijk is dat je goed te verstaan bent, dus dat je audio goed geregeld is. Gebruik daarom bv. een externe microfoon.
Vloggen helpt om menselijk over te komen. Daarnaast zorgt het voor echtheid en authenticiteit. Het kan bijdragen aan een stukje storytelling. In een vlog kun je mensen een kijkje achter de schermen geven en krijgen zij informatie die zij anders nooit gehad hadden.
Heb jij weleens een video gemaakt voor jouw klanten?